HTML5

Installation

Systemförslag
Linn Sondek
Begagnat
Prislista


Hem/Nyheter
1.1

Urika II

Både Urika I och Urika II är MC-RIAA steg som monteras internt i LP12 skivspelaren, och strömförsörjs från den separata motorstyrningen Radikal.

Den analoga Urika I kommer att finnas kvar för när man vill ansluta till ett analogt försteg. Urika II kräver inte ett Exaktsystem. Men en DS eller DSM med Exakt-Link.

Med Exakt-Link skall man kunna ha skivspelaren & Radikalen 100 meter från DS/DSM:en. Nya möjligheter när det gäller placering! Även om man kan ha några meter balanserad kabel från Urika I också!

Hur bra en Urika II är beror på hur bra DA-omvandlare man har i sitt system. Idealet är en Klimax Katalyst DS/DSM eller Exakt med Katalyst. Men "redan" med en Akurate DSM (utan Katalyst) blir framförallt tajmingen och återgivningen i basen klart förbättrad.

Lite om det tekniska

Urika II börjar med en justerbar inimpedans som man kan trimma när man sitter i soffan och lyssnar! Det finns även förvalda inställningar för ett antal pickuper från olika tillverkare.

Därefter följer ett analogt förstärkarsteg som också innehåller en del av RIAA korrektionen. På detta sätt får man en bra nivå på signalen in i den efterföljande AD-omandlaren. Sedan görs resten av RIAA korrektionen och rumblefilter i den sk digitala domäen. Man har lyssnat mycket på olika rumblefilter innan man fastnade för en lösning.

En smart sak är att man efter tillverkningen kan kalibrera mjukvaran för avvikelser i det första och enda analoga steget och den del av RIAA-korrektionen som ligger där.

Självklart är mjukvaran uppgraderingsbar på samma sätt som för en Exakthögtlare.

Mer om hårdvaran mm

Urika II använder AD-omandlare från samma tillverkare som i Klimax DSM:en. Men i Urika II använder man ett chip per kanal istället för ett chip för både vänster och höger i DSM:en.

Det finns en optisk utgång för att man skall kunna spela in sina vinylskivor bättre än någonsin tidigare. (Notera att masterklockan för systemet sitter i DSM:en och behövs för att få ut signal på den optiska utgången)

I nuläget går det att koppla in 2 st Urika II till samma system.