Sidan uppdaterad: 2010-01-13
Begagnat
Prislista


Hem/Nyheter
Artikel om "för stora" skillnader - tongångar nr1
Noterade för någon dag sedan återigen att det ibland kan vara svårt att höra extremt stora musikaliska skillnader, medan en mer "lagom" skillnad är lättare att förstå. En liten teori dök upp i mitt huvud - Om man lyssnar flera minuter på en apparat som låter bra rent ljudmässigt. Men väldigt fel musikaliskt så anpassar man sig - och blir temporärt omusikalisk, får sämre gehör och sämre känsla för rytm. Om man sedan direkt hoppar till en extremt mycket bättre apparat är man helt enkelt just då, i det ögonblicket inte musikalisk nog att fullt ut förstå skillnaden.

Detta hände när jag demade den billiga Squeezebox receiver för 1495kr mot en Klimax DS för 145600kr. Men när jag sedan jämförde apparaten för 1495kr med Squeezebox 3 eller Classic som den också kallas (för 2900kr) så blev ändå skillnaden enorm... [red anm: Squeezebox 3 är den bättre]. Skillnaden mellan Squeezebox 3 och Klimax DS upplever de flesta som en direkt knock-out! - och kanske den största skillnaden man inte blir förvirrad av?

Att man blir mer musikalisk av att lyssna på bra musik är ett faktum. Men motsatsen gäller också!

ps

Om man lyssnar väldigt kort tid så hinner man inte påverkas lika mycket. Så vid väldigt stora skillnader bör man lyssna endast några sekunder på varje apparat för att ens musikaliska referenser inte skall hinna förändras.